Augmenta l'activitat en el sector de la construcció, però el preu dels costos es dispara.

L'activitat de la construcció a Espanya va tornar a créixer en el segon trimestre del 2021, registrant els seus millors dades de producció en el sector residencial privat, segons es desprèn del segon 'Informe diagnòstic de la Construcció', elaborat conjuntament per Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS), organització internacional que representa els professionals immobiliaris, i el Consell General de l'Arquitectura Tècnica d'Espanya (CGATE).

L'informe reflecteix el primer augment en l'activitat des d'abans de la pandèmia, amb un increment de l'Índex d'Activitat de la Construcció a Espanya que situa en +17 al segon trimestre, des del -11 marcat en el primer trimestre del l'any. En comparació amb l'exercici anterior l'increment de l'activitat és encara més patent. A hores d'ara de l'any 2020 l'índex de la construcció espanyol reflectia un -37. Espanya segueix una trajectòria similar a la resta d'Europa, tot i que continua per darrere de les xifres europees globals.

L'activitat de el sector al mercat no residencial també s'està recuperant tot i que el ritme és una mica més lent. En el segon trimestre del l'any s'ha registrat un índex d'activitat de + 23% comparat amb el -19% de el trimestre anterior.

Per al sector de l'obra civil i les infraestructures, els resultats són consistents, encara que amb un augment més modest (un saldo net de + 11%). No obstant això, les perspectives són molt millors per als sectors digital i energètic (+ 41% i + 44% respectivament).

De cara als propers mesos, les previsions de cartera d'obres suggereixen que la recuperació en curs continuarà guanyant terreny durant la segona meitat d'aquest any i fins a 2022. L'impuls en els tres sectors és sòlid, amb expectatives que el sector residencial privat continuï liderant (saldo net + 46%) seguit dels privats no residencials (saldo net + 28%) i infraestructures (+ 19%).

"El repunt de l'activitat en el sector de la construcció continua guanyant terreny amb un mercat de l'habitatge fort que juga un paper clau. A més, les perspectives sobre els tipus d'interès indiquen que el mercat de l'habitatge seguirà sent clau en la recuperació econòmica de país ", afirma Simon Rubinsohn, economista en cap de RICS.

Les previsions que manegen RICS i el CGATE suggereixen que les infraestructures tindran un paper cada vegada més important en la majoria dels països europeus a mesura que els programes governamentals per reconstruir l'economia després de la pandèmia, comencin a implementar-se de manera eficaç.

"A l'igual que en altres parts de món, la indústria, com era d'esperar, s'enfronta a desafiaments importants, ja que es pretén augmentar l'activitat malgrat obstacles com l'escassetat de materials i mà d'obra que anticipen nous augments de costos" , assenyalen des RICS. En aquest context, és probable que l'esperada recuperació de la rendibilitat es dilati una mica més en el temps.

"El sector de la construcció evoluciona favorablement tot i els primers efectes de la recessió econòmica a causa de la covid-19. Superada aquesta circumstància, han sorgit nous sots que esperem que durant el segon semestre es vagin superant: l'escassetat de mà d'obra capacitada i l'alt cost de les matèries primeres. Aquest informe, que recull les posicions dels arquitectes tècnics i d'altres professions immobiliaris, reflecteix perfectament aquesta incertesa que ara preocupa el sector ", afirma Alfredo Sanz, president de CGATE.